Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2019
Vasilakos News
Home » Κινηματογράφος » Τhe Girl with the Sponsored Dragon Tattoo

Τhe Girl with the Sponsored Dragon Tattoo

Πριν από περίπου ένα μήνα, είδα στο σινεμά της γειτονιάς μου, την τελευταία ταινία του Μετρ του είδους David Fincher, και προς μεγάλη μου έκπληξη, παρατήρησα κάτι, που δε θυμάμαι να μου είχε ξανακάνει ποτέ εντύπωση σε κινηματογραφική προβολή. Η ταινία, παρά την υπέροχη ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικές ερμηνείες, έμοιαζε με ένα τεράστιο Διαφημιστικό σποτάκι!

Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις θέλω να σε βάλω στο πνεύμα.

Σκέψου πόσες φωτογραφικές χορηγίες θα μπορούσε να έχει μία τέτοια ταινία. Δε μιλάω για λεπτομερή ανάλυση του γνωστού σε όλους μας «product placement» πλάνο πλάνο. Μιλάω για αυτές που προέκυψαν αμέσως μετά την πρώτη προβολή και που μου έκαναν τόση εντύπωση ώστε αναγκάστηκα να την ξαναδώ για να κάνω την αρίθμηση.

Έβαλες έναν αριθμό στο μυαλό σου?

Ξεκινάμε.

1. Sony TV

Λογικά στη Σουηδία, δεν πρέπει να κυκλοφορούν άλλες τηλεοράσεις παρά μόνο αυτές της SONY, η οποία είναι και η πρώτη που τοποθετεί το όνομά της σε προιόν στη διάρκεια της ταινίας, και μάλιστα στο πρώτο λεπτό! Νομίζω παρελάζουν κάπου πέντε με έξι διαφορετικά μοντέλα. Όλα με το γνωστό λογότυπο.

2. Μalboro Red

Η πρώτη ατάκα του Ντάμπλ Όου Σέβεν στην ταινία είναι σαφής: «Α Malboro Red with a lighter…».

3. Coca Cola

H Λίζμπεθ είναι φαν του γνωστού αναψυκτικού. Είναι ότι πιο φρέσκο υπάρχει στο ψυγείο της (σε FourPack), και το μοναδικό πράγμα που παίρνει στην τσάντα της όταν πηγαίνει να επισκεφθεί το φίλο της Μπλούμκβιστ.

4. Google.

Το Ψαχτήρι του Google βρίσκεται ΚΑΙ στη Σουηδική version της ταινίας και στην Αμερικάνικη. Πιθανόν να αναφέρεται και στο βιβλίο (δεν το έχω διαβάσει αλλά το θεωρώ πολύ πιθανό).

5. Wikipedia.

Η ζητιανιά του Jimmy «Φιλαράκι έχεις ένα Ευρώ» Wales έπιασε τόπο, και ο Fincher του έδωσε ένα πλανάκι (πάλι καλά που δεν συμπεριέλαβε τη πασίγνωστη κακομουτσούνα του στην ταινία να λέμε).

6. McDonalds Happy Meal.

Εντάξει, το ξέραμε ότι η Λίζμπεθ δεν είναι και κανένα νοικοκεραδάκι της προκοπής, αλλά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε ΔΥΟ σημεία της ταινίας να τρώει το παιδικό μενού του γνωστού φαστφουντάδικου, είναι ένα εξαιρετικό χιουμοριστικό σχόλιο αν συνυπολογίσεις τον εντελώς ασταθή χαρακτήρα της.

7. Μercedes.

Αν μη τί άλλο, αναγνωρίζεις ότι έχεις δει το συγκεκριμένο πλάνο, σχεδόν σε όλες τις διαφημίσεις της εταιρίας. Η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία από τις τρεις που παρελάζουν συνολικά από την ταινία.

8. Αpple

Μπορεί να μην έχει iPad ή iPhone η Lisbeth, παρόλα αυτά το πασίγνωστο λευκό μηλαράκι βρίσκεται παντού!

9. Mac Book Pro

Και μπορεί στα mobile devices να μην τα βρήκαν στην τιμή, στο MacBookPro όμως ο Fincher θα πρέπει να τους έκανε ευκολίες πληρωμής.

10. Volvo.

Η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Συνολικά παρελάζουν μπροστά στα μάτια μας τρία διαφορετικά μοντέλα της εταιρίας.

11. IKEA

Ο Σουηδικός κολοσσός, είναι λογικό να κάνει ένα guest. Άλλωστε παίζει εντός έδρας.

12. EPSON

Εκτυπωτής και σκάνερ. Δε διευκρινίζεται αν το πρωταγωνιστικό δίδυμο χρησιμοποιούσε αυθεντικά μελάνια ή αναγομωμένα.

13. Sony Vaio

Καλές οι τηλεοράσεις, άλλα εκτός από το MacBookPro «έχω και VAIO πάμε μιά βόλτα»?

14. Range Rover

Ο τρίτος και τελευταίος κατασκευαστής αυτοκινήτων. Ένα μοντέλο εμφανίζεται και μάλιστα γίνεται και σμπαράλια.

14 λοιπόν οι φανεροί χορηγοί, και δεν ξέρω για εσάς, εγώ όμως δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη ταινία κατά το παρελθόν όπου να τους δόθηκαν τόσα πολλά πλάνα σε διαφημιστές για να προβάλλουν την πραμάτεια τους. Παρεπιπτόντως η Λίζμπεθ χρησιμοποιεί και ένα σκάνερ της ΝΟΚΙΑ που ενώ φάνηκε καθαρά στην κινηματογραφική κόπια, σε αυτή από την οποία πήρα τα screensavers ήταν πολύ θολό το πλάνο.

Άντε David, με το καλό την επόμενη φορά να τους κάνουμε 20.

 • Natali Saitaki

  Ναι, ναι, ναι. Αυτό με τη μερτσεντέ δε μου “κανε εντύπωση (ως γυναίκα),
  αλλά μάρλμπορο, ικέα, κοκακόλα, έπσον, άπλ, μέχρι κι εγώ τα κατάλαβα.
  btw, κλαίω με «νοικοκεραδάκι».

  • http://twitter.com/vmanias Βασιλάκος

   Eμείς πάντως ΕΤΣΙ το λέμε στο χωριό μου! :D

 • call me debbie

  Όχι στο βιβλίο δεν έκανε αναφορές σε google πράματα(ετσι θαρρω). Είναι αυτο που έχεις αγοράσει ένα σωρό ωραία πράματα και θες να τα βάλεις πάνω στην βιβλιοθήκη, όλα, ταυτόχρονα!! Μια χαβούζα δηλαδή!

  http://inwhirlofinspiration.blogspot.com

Scroll To Top