Vasilakos News
Home » Θεωρίες Συνωμοσίας » «Η Χορεύτρια του Διαβόλου»

«Η Χορεύτρια του Διαβόλου»

Rating: ★★★★★

«Λονδίνο 1936.

Ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας αντικρίζει μέσα στο πλήθος τη μυθική χορεύτρια Σολάνζ Νταλμόν, τη γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα και οδήγησε στο θάνατο πριν από πολλά χρόνια. Άραγε είναι πράγματι αυτή;  Και αν ναι, επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών για να τον εκδικηθεί;»

Αυτή ήταν η πρώτη μου γνωριμία με το τελευταίο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, τη «Χορεύτρια του Διαβόλου», ένα καταιγιστικό σε ρυθμό κατασκοπευτικό θρίλερ που τοποθετείται χρονικά την εποχή της Ανόδου του Χίτλερ στη Ναζιστική Γερμανία. Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Τούρκοι, Αμερικανοί Διπλωμάτες, και μαζί με αυτούς ένα μυστικό τάγμα από Ναίτες το «Τάγμα των Σκιών» ολόκληρος ο ισχυρός οικονομικός κόσμος της εποχής βρίσκεται σε αναταραχή και διαρκείς ζυμώσεις με μοναδικό στόχο μία καλύτερη θέση, ένα μεγαλύτερο και πλουσιότερο κομμάτι, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Και μέσα σε αυτή τη δίνη ένας άνθρωπος, αποφασίζει να πολεμήσει μόνος του εναντίον όλων για τα μάτια και μόνο «της Χορεύτριας του Διαβόλου, που κάποιοι έλεγαν ότι θρεφόταν με το αίμα των εραστών της»

«Η Χορεύτρια του Διαβόλου» είναι το κύκνειο άσμα ενός μελλοθάνατου. Είναι τα απομνημονεύματα ενός νεκρού, ενός ανθρώπου που έδωσε μία μάχη με τους όρους που του επέβαλλαν άλλοι, δίχως να μπορεί να ορίσει το μέλλον του, μέλλον το οποίο αντιλαμβάνεται δίχως την παραμικρή παραίσθηση ότι είναι ζοφερό. Γνωρίζει καλά εκ των προτέρων ότι δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να επιβιώσει από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την άνοδο και την κυριαρχία του Χίτλερ στην Ευρώπη και αποφασίζει να αφήσει την ιστορία του ως παρακαταθήκη ζωής για τις επόμενες γενιές.

Ο ήρωάς μας, ο Τζόν Γκίμπονς, ένας συγγραφέας Αμερικανικής Καταγωγής, γεννημένος στο Λονδίνο από Γερμανό πατέρα και Ελληνίδα μάνα, ένα πολίτης του κόσμου, ένα άχρωμο πιόνι δίχως ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της εποχής, βρίσκεται άθελά του πρωταγωνιστής σε ένα παιχνίδι που σε κανένα του πιθανό σενάριο δε μπορεί να αναδειχτεί νικητής. Ένα παιχνίδι από την έκβαση του οποίου ίσως κριθεί και το ίδιο το αποτέλεσμα του πολέμου. Και εδώ είναι που ο Στέφανος Δάνδολος αναλαμβάνει και επιτελεί στο ακέραιο ένα εξαιρετικά δύσκολο τόλμημα, να μας δείξει δηλαδή πως διαδραματίζεται η ιστορία, όχι από την πλευρά των «καλών» ηρωικών συμμάχων (που όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα) αλλά από την πλευρά των κακών. Ο Ήρωάς μας, θέλει την άνοδο της Γερμανίας στο θρόνο του νικητή και όλες του οι ενέργειες έχουν ως μοναδικό επιθυμητό αποτέλεσμα αυτό. Ποιο είναι όμως το κίνητρό του; Έχει πειστεί από το λαϊκισμό και τη διαρκή πλύση εγκεφάλου της Ναζιστικής Μηχανής ή μήπως κάτι άλλο κινεί τα νήματα στο μυαλό του;

Στη μάχη αυτή ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ανάμεσα στον καλό και στον κακό του εαυτό, θα ταξιδέψουμε σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο από τη λαμπερή Νέα Υόρκη και το καμπαρέ του Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι, μέχρι το Βόσπορο και τα διάσπαρτα με ανθισμένα λουλούδια καλντερίμια των Αθηνών. Στο μακρύ του αυτό ταξίδι θα συναντήσουμε βέβαια και αρκετούς σημαντικούς ανθρώπους, από τον Έρολ Φλίν και τον Σκοτ Φιτζέραλντ (που γκρινιάζει για τον παραγνωρισμένο του «Μεγάλο Γκάτσμπι») μέχρι τον Όσκαρ Γουάηλντ αλλά και τον ίδιο το Χίτλερ. Θα μάθουμε για τις αντιδράσεις των Αμερικανών στην είδηση της επέλασης των Αρειανών στη Νέα Υόρκη που σκηνοθετήθηκε από τον Όρσον Ουέλλες αλλά παράλληλα θα μπούμε και στον ξακουστό Τιτανικό για ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. Ο Γκίμπονς είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας της εποχής, ένας κοσμοπολίτης του θεάματος, και θα γυρίσει όλο τον κόσμο συναναστρεφόμενος διάσημους ανθρώπους προκειμένου να μας μεταδώσει όσο καλύτερα μπορεί το κλίμα της εποχής.

Πάνω και πρώτα από όλα όμως, η Χορεύτρια του Διαβόλου είναι η ιστορία ενός τεράστιου ανεκπλήρωτου έρωτα. Η λεπτομερειακή καταγραφή μιας τυχαίας συνάντησης δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, της Σολάνζ Νταλμόν, εξωτικής χορεύτριας από το Παρίσι και ενός άγνωστου φιλόδοξου Αμερικανού συγγραφέα που έμελλε να αποκτήσει πάρα πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δύο κόσμων αντίθετων, που κάποια στιγμή έδωσαν ένα αστραπιαίο παθιασμένο φιλί που έμελλε να τους κρατήσει άρρηκτα δεμένους μία ολόκληρη ζωή. Δύο κόσμων που ήταν καταδικασμένοι να ζουν μονάχα από τη φλόγα του μίσους και του πάθους, δύο κόσμων που έμελλε να μη συναντηθούν ποτέ.

Ή μήπως υπάρχει τελικά για αυτούς τους δυο ελπίδα;

Ο Στέφανος Δάνδολος, άψογος χρήστης της Ελληνικής Γλώσσας, με τη «Χορεύτρια του Διαβόλου» μας διδάσκει άριστα την τέχνη των ανατροπών. Το τέλος της ιστορίας του Γκίμπονς και της Σολάνζ, δεν είναι προβλέψιμο, αυτό που περιμένεις να γίνει, ότι και αν είναι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, στο τέλος δε γίνεται. Και είναι αυτές οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου του που συγκρίνονται σε αγωνία μόνο με τις αντίστοιχες των μεγάλων συγγραφέων της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας.

Προσωπικά μου χάρισε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες και γεμάτες αγωνία ώρες ανάγνωσης των τελευταίων χρόνων.

Scroll To Top