Vasilakos News
Home » Νέες Κυκλοφορίες » How to Train your Dragon (2010)

How to Train your Dragon (2010)

Μία από τις καλύτερες ταινίες της Χρονιάς και δε σηκώνω κουβέντα σε αυτό! Νεαρός Σκανδιναβός φιλόζωος μελαχροινός (δε σε χάλασε εσένα που τον περίμενες ξανθομπούμπουρα!) Βίκινγκ, γιός του Βάρβαρου και Αιμοσταγή Αρχηγού της φυλής, μετά από συνεχόμενες γκάφες και αναποδιές που τον εκθέτουν στο χωριό του, αναλαμβάνει την ευθύνη να εκπαιδευτεί στο κυνήγι ιπτάμενων δράκων, περνώντας με αυτό τον τρόπο από την παιδική ηλικία στην εφηβική, ικανοποιώντας έτσι και το όνειρο του πατέρα του να τον δεί κάποια στιγμή να γίνεται σκληροτράχηλος (και κακομούτρουλος…) πολεμιστής όπως και αυτός! Και ενώ η φυλή του βρίσκεται σε πόλεμο με τα ιπτάμενα «τέρατα’, ο Χίκαπ (Λόξυγγας στα Ελληνικά…) έρχεται τυχαία σε επαφή με το πιό σπάνιο κ «άγριο» είδος δράκου (που όλοι άκουγαν αλλά κανείς ποτέ δεν είχε δεί), το οποίο στο πέρασμα του χρόνου γίνεται το πιό υπάκουο κατοικίδιό της Σκανδιναβικής γής!

Θεωρώ ότι ταινίες σαν κ αυτή αποδεικνύουν περίτρανα πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχεις ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα  όταν έχεις καλές ιδέες (πρόκειται για μεταφορά από βιβλίο) κ ανθρώπους με όρεξη να τις κάνουν πραγματικότητα. Τα καρτούν βέβαια, κατά κανόνα, είναι ένα είδος κινηματογράφου όπου είναι εύκολο να προσφέρεις «προκάτ» συγκινήσεις. Ένα χαριτωμένο σκίτσο, με ολοστρόγγυλα μάτια, κατά προτίμηση κοριτσάκι, αναλαμβάνει πάντα να φέρει σε πέρας την αποστολή του κ να μεταμορφώσει τον πρωταγωνίστή κακό, σε καλό, αναδεικνύοντας (με επιτυχία πάντα) την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού του.

Παρόλα αυτά το «Ηow to Train Your Dragon» δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Με σύνθημά του την αγάπη προς το συνάνθρωπο κ την αποδοχή της διαφορετικότητας (δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θα οδηγήσω το κείμενο σε Spoiler άσε που μπορεί να βουρκώσω πάλι από τη συγκίνηση…) η ταινία είναι ένας ύμνος στη φιλία περνώντας το μήνυμα του σεβασμού προς οτιδήποτε μας περιβάλει, ανεξάρτητα με το πόσο διαφορετικό μπορεί αυτό να φαίνεται στα μάτια μας. Ο μικρός αδύναμος κ ευγενής Hiccup ο οποίος έχει από τα πλέον επιτυχημένα ονόματα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων (πάλι σας παραπέμπω στο τέλος της ταινίας…) ερμηνεύεται υ π έ ρ ο χ α από τον Jay Baruchel (The Sorcerer’s Apprentice) την ώρα που η φωνή του Gerard «This is Spartaaa» Butler κολλάει γάντι στον αχώνευτο πολεμοχαρή πατέρα του. O Τοοthless, πρωταγωνιστής «κακός» Δράκος (παρατσούκλι το οποίο αποκαλύπτει ότι η πραγματική του φύση συνάδει απόλυτα με το χαζοχαρούμενο όνομα που του δίνει ο Χίκαπ κ όχι με την εξωτερική ολόμαυρη εικόνα του…) είναι σχεδιασμένος στα πρότυπα του πιό όμορφου κ συμπαθητικού κουταβιού της εγκυκλοπαίδειας των ζώων κ σε γενικές γραμμές η ταινία δεν αφήνει ποτέ το χαμόγελο να φύγει από το πρόσωπό του θεατή τόσο με τα πανέμορφα εικαστικά τοπία, όσο και με τους πανέξυπνους διαλόγους. Επίσης να συμπληρώσουμε ότι το (ασυνήθιστο) τέλος είναι μία «βόμβα συγκίνησης» (ακόμα και για ταινία με πραγματικούς ηθοποιούς, πόσο μάλλον για καρτούν…), κ ότι θα κλάψετε όπως τότε που πρωτοείδατε τη σκηνή του τέλους στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» (ή τουλάχιστον εγώ κάθε φορά που βλέπω καρτούν, στο τέλος είμαι να με μαζεύουν με τα κουταλάκια…) 😀

Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο το να εγκαταλείψουν την άνεση του καναπέ του σπιτιού τους για να συγκεντρωθούν και να δουν μία ταινία με πρωταγωνιστές κινούμενα σχέδια, θεωρώ όμως ότι η συγκεκριμένη είναι στην κατηγορία των ταινιών που δε μπορούν με τίποτα να σε απογοητεύσουν οπότε αξίζουν την προσπάθεια.

ΣΤΙΓΜΗ ΟΣΚΑΡ: Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσει φέτος, τόσο από το «Τoy Story 3» όσο και από το «Despicable Me» το Χρυσό Αγαλματίδιο, το έχει στο τσεπάκι. Επίσης ανατρέχοντας στην ιστορία των καρτούν δεν έχει ξαναπεράσει από τις οθόνες πιό καλοσχεδιασμένος και αξιαγάπητος δράκος από τον «Toothless»!

ΣΤΙΓΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ: Θα σας απογοητεύσω (μιάς και είμαι «γνωστός ψακωμένος») αλλά η ταινία δεν έχει αδύναμες στιγμές οπότε με άνεση την ξαναβλέπεις και δεύτερη (και τρίτη, και τέταρτη…) φορά!

ΔΕΙΤΕ ΤΗ: Κλείσε το λαπτοπ κ φύγε όπως είσαι (αν κ υπάρχει ήδη σε torrent…)! Δίνω μέχρι και «Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων«.

Rating: ★★★★★★★★★☆ 9 στα 10 αστεράκια για μία από τις πέντε καλύτερες ταινίες του 2010. 🙂

Scroll To Top