Πέμπτη , 23 Μαΐου 2019
Vasilakos News
Home » Facebook » ΤΑ 2 ΝΑΙ και τα 2 «ΔΕΝ ΞΕΡΩ» στις 4 πιθανές ερωτήσεις του Δημοψηφίσματος.

ΤΑ 2 ΝΑΙ και τα 2 «ΔΕΝ ΞΕΡΩ» στις 4 πιθανές ερωτήσεις του Δημοψηφίσματος.

Από την προηγούμενη Παρασκευή που άκουσα στην τηλεόραση τον πρωθυπουργό μαζεύω γνώμες. Είμαι προβληματισμένος και γεμάτος απορίες, το μυαλό μου βρίσκεται σε ένα σχετικό χάος με θεωρίες συνομωσίας και αναλύσεις ανθρώπων από κάθε κοινωνική τάξη και βαθμίδα μόρφωσης, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο συμπέρασμά μου είναι πως ο καθένας από εμάς την Κυριακή θα απαντήσει ΤΕΛΙΚΑ Ναι ή Όχι στο επερχόμενο δημοψήφισμα ανάλογα με την αντίληψή του για το «ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ» που του έχει τεθεί.

Για μένα οι ερωτήσεις είναι Τέσσερις.

  1. ΝΑΙ Η ΟΧΙ στη συγκεκριμένη πρόταση των θεσμών.
  2. ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Μνημόνιο.
  3. ΝΑΙ Η ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  4. ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Ευρώ.

Θα προσπαθήσω να τις απαντήσω μια μια.

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη συγκεκριμένη πρόταση των Θεσμών.

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας που κατατέθηκε στις 25.06.2015». Είτε Ναι είτε Όχι, το σχέδιο αυτό έχει πλέον αποσυρθεί και δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα τα μηνύματα που έρχονται από τους Εταίρους είναι πως άσχετα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η πρόταση που θα κατατεθεί στην Ελληνική πλευρά προς υπογραφή την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι χειρότερη αυτής που της κατατέθηκε στις 25 Ιουνίου (και η οποία πλέον για αυτούς ΔΕΝ είναι προς συζήτηση). Άρα η πρόταση που ΔΕΝ υπογράψαμε ΘΑ ΗΤΑΝ καλύτερη από αυτή που θα κληθούμε να υπογράψουμε. Άσε που δε διαβάσαμε ποτέ, τι στα αλήθεια αντιπροτείναμε εμείς. Αν τελικά αντιπροτείναμε και δεν βρισκόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απλά και μόνο επειδή έπρεπε να βρισκόμαστε εκεί.

Άρα ΝΑΙ στην συγκεκριμένη πρόταση των θεσμών.

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη.

(Το γνωρίζω, πήδηξα το «ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Μνημόνιο», παρόλα αυτά εκτιμώ πως αυτό θα πρέπει να το αφήσω να απαντηθεί μαζί με την ερώτηση «ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Ευρώ».)

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει διαρκώς πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Τον πιστεύω. Υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι (http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/mporei-mia-xwra-na-fugei-ap-to-eyrw.3199578.html) παρόλα αυτά θεωρώ πως στο συγκεκριμένο θέμα λέει την αλήθεια. Κανείς δε φαίνεται να επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Άρα ΝΑΙ στην Ευρώπη.

Και ερχόμαστε στις ερωτήσεις ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Μνημόνιο και ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο Ευρώ.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται για έναν και μόνο λόγο. Το Μνημόνιο, είναι μία δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις 23 Απριλίου του 2010 και η καθημερινότητα όλων μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ στην ανάπτυξη της χώρας. Έχει επιβαρύνει τους πάντες με δυσβάσταχτους φόρους και δεν έχει καταφέρει να μπει στον πυρήνα του προβλήματος που είναι η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και η μείωση του χρέους. Απλά η υπογραφή του (ανεξαρτήτως αν μιλάμε για Μνημόνιο 1 ή Μνημόνιο 50) εξασφάλισε στη χώρα μία ψευδεπίγραφη (όπως αποδείχτηκε) Ρευστότητα η οποία αποδείχτηκε πως δε σημαίνει τίποτα. Δεν πετύχαμε κανένα στόχο με το Μνημόνιο. Και δε φτάνει αυτό, αλλά με το πρώτο μας στραβοπάτημα έκλεισαν οι κάνουλες του χρήματος από τις Βρυξέλλες, έκλεισαν οι Τράπεζες, τέλειωσε το παραμύθι.

Και περνάμε στον πυρήνα του προβλήματος. Πως θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία της χώρας που με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στεγνά ΑΠΛΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι δρόμοι είναι δύο.

Δρόμος Ένα. Υπογράφουμε το Μνημόνιο,  μία συνθήκη την οποία όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ζήσει, μία συνθήκη εξίσου σκληρή ή και σκληρότερη από αυτή που είχαμε μέχρι και σήμερα, συνθηκολογούμε με λίγα λόγια δηλαδή με την ΕΕ, η οποία με τη σειρά της ξανανοίγει τις κάνουλες του Ευρώ στη χώρα και με αυτό τον τρόπο, κάποια στιγμή, σύντομα ελπίζω, ξανανοίγουν οι τράπεζες.

Δρόμος Δύο. Δεν υπογράφουμε το Μνημόνιο. Λέμε ΟΧΙ στο σχέδιο των δανειστών και τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών μεταφέρει αυτό το ΟΧΙ στη Σύνοδο Κορυφής από την οποία επιστρέφει με τη σειρά του με το κεφάλι κάτω και ένα έξτρα ΟΧΙ στη βαλίτσα του επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, όταν κάποιος ζητάει δανεικά δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τους δικούς του όρους. Όποιος πιστεύει πως ένα ισχυρό ΟΧΙ θα συγκινήσει τους Ευρωπαίους Αρχηγούς, θεωρώ είναι κάπως ονειροπόλος.

Όταν οι ξένοι σου κλείνουν τις τράπεζες λοιπόν και εσύ δεν έχεις την κεφαλαιακή δύναμη να τις ανοίξεις μόνος σου, τότε αναγκάζεσαι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να τυπώσεις χρήμα…

Καλησπέρα Δραχμή.

Το σενάριο της επιστροφής της Δραχμής είναι ελκυστικό όσον αφορά τα νούμερα, τους ρυθμούς ανάπτυξη της χώρας τους οποίους όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόσο πολύ θέλουν να δουν να βελτιώνονται. Το νέο νόμισμα θα κάνει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον Τουρισμό, πολύ ελκυστικό για τους πολίτες του κόσμου μιας και το προϊόν μας θα γίνει τρομερά φτηνό. Ανάλογη ανάπτυξη θα επιτευχθεί στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Φτηνό λάδι, φτηνά σταφύλια, φτηνά αγροτικά προϊόντα.

Όμως τα θετικά σταματάνε εκεί.

Οι συνεχόμενες (αναγκαστικές) υποτιμήσεις της Δραχμής σε σχέση με το Ευρώ, θα επιφέρουν καίριο χτύπημα στο βιοτικό επίπεδο όλων μας. Επειδή είμαστε μία χώρα που εισάγει τα πάντα, ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα γίνουν ακριβότερα. Δε μιλάμε για iphone 6 και 55άρες τηλεοράσεις, αλλά μιλάμε για βασικά καταναλωτικά αγαθά από το γάλα και τα μακαρόνια μέχρι τις απλές τηλεφωνικές υπηρεσίες και το internet. Οι πλούσιοι που έχουν τα λεφτά τους στις Ελληνικές τράπεζες θα γίνουν λιγότερο πλούσιοι, οι φτωχοί λίγο φτωχότεροι και όσοι (πολλοί) έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό πολύ (μα πάρα πολύ) πλουσιότεροι. Σε φάσμα χρόνου δεν θα αργήσουν να παρατηρηθούν ελλείψεις σε βασικές υποδομές μιας και το κράτος δε θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται παντού. Δε θα υπάρχουν ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις αγροτών. Δε θα υπάρχουν κονδύλια για άλλες αμυντικές δαπάνες. Θα είμαστε ευάλωτοι.

Δε θέλω να προχωρήσω σε καταστροφολογικά σενάρια. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως όλα τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, και πως το άμεσο (το ξεκαθαρίζω) μέλλον μας σε δραχμές μπορεί να μην είναι και τόσο ελκυστικό. Για κανέναν από εμάς.

Δυστυχώς δεν είμαι κάποιος μάγος για να πω με βεβαιότητα τι θα συμβεί τη Δευτέρα ή την ερχόμενη Δευτέρα ή την πρώτη Δευτέρα του Ιουλίου του επόμενου έτους αν αψηφήσουμε το μνημόνιο ή τη «σιγουριά» (το βάζω σε εισαγωγικά αν θες) του Ευρώ.

 Απλά, ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

 Και πιστεύω πως κανείς δεν θέλει ένα νέο Μνημόνιο που έχει κάνει τους πολίτες αυτής της χώρας περισσότερο δυστυχισμένους. Παρόλα αυτά θα ψηφίσω ΝΑΙ γιατί πιστεύω πως μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να παραμείνει η χώρα μου στην ομπρέλα της Ευρωπαικής Ένωσης, μία ένωση που μου έδωσε την ελευθερία να γνωρίσω τον κόσμο παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια της τα διαχειρίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι έφθειραν τον κοινωνικό της  ιστό της Ελλάδας. Και όταν μιλάω για ισοδύναμα μέτρα, μιλάω για εκσυγχρονισμό υποδομών του κράτους, διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, φορολόγηση της Εκκλησίας, και πολλά πολλά ακόμα τα οποία μπορούν να γίνουν αν κάποιος έχει διάθεση για πραγματική ρήξη δίχως συνθηκολογήσεις και πολλή δουλειά.

Ψηφίζω ΝΑΙ, όχι γιατί είμαι φοβισμένος και δίχως κρυφή ατζέντα. Το κάνω συνειδητά, έχοντας τα επιχειρήματά μου και δίχως να επιθυμώ να καταστρέψω το μέλλον των παιδιών κανενός, δίχως να έχω κακή πρόθεση. Και την Κυριακή το βράδυ θα συμπεριφερθώ ανάλογα με το αποτέλεσμα, στηρίζοντας τη γνώμη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μου σα να ψήφισα και εγώ ότι και αυτοί χωρίς να έχω διάθεση να κουνήσω το δαχτυλάκι.

Σε αυτόν τον κόσμο, στον ίδιο κόσμο, θα κληθούμε να συνυπάρξουμε τη Δευτέρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Και εγώ αγρίμι δε σκοπεύω να γίνω για κανέναν.

Scroll To Top