Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2019
Vasilakos News
Home » Instapaper this » Rebranding Greece!

Rebranding Greece!

O Kακός Έλληνας, Ο Γλεντζές Έλληνας, ο Αγνώμονας Έλληνας, ο Τεμπέλης Έλληνας. Αυτή είναι η «εικόνα-στερεότυπο» που πλασάρεται από κάθε λογής έντυπο και ιστοσελίδα του εξωτερικού για όλους εμάς που κατοικούμε στην χώρα του Σοφοκλή και του Πλάτωνα, τη χώρα που γέννησε τα Μαθηματικά και τον Πολιτισμό αλλά ως γνωστόν «έπεσε θύμα των ίδιων της των σπάταλων παιδιών». Και ενώ λέξεις όπως «Μνημόνιο» και «Χρεοκοπία» ήταν η αφορμή για να γεννηθεί μία ολόκληρη γενιά «Θεωρητικών της Κρίσης» που καθημερινά γράφουν ασταμάτητα, ο καθένας από τη δική του θέση, υπέρ του Μνημονίου, κατά του ΔΝΤ, υπέρ του ΝΑΤΟ, κατά του δικομματισμού, και αναρίθμητα ανάλογης θεματολογίας άρθρα, μία άλλη γενιά Ελλήνων, αποφάσισαν να σηκωθούν από τα πληκτρολόγια τους και να πιάσουν δουλειά. Αποφάσισαν αυτή την αρνητική εικόνα που οι ξένοι έχουν για αυτούς, να την ανατρέψουν με πράξεις και όχι απλά με «ένα ακόμα κείμενο».

Ας δούμε τις σημαντικότερες προσπάθειες.

GIVE GREECE A CHANCE

Η προσπάθεια του Ελληνικής καταγωγής και γεννημένου στη Αφρική Πήτερ Οικονομίδη στόχευσε στη minimal ολοσέλιδη διαφήμιση σε μεγάλα έντυπα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διαφήμιση είχε ένα και μόνο βασικό σύνθημα, το “Give Greece A Chance”, παράφραση του γνωστού τραγουδιού των Beatles «Give Peace a Chance”, και με ένα κείμενο το οποίο είχε ως βασικό περιεχόμενο το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η χώρα υιοθέτησε και αγωνίζεται με σημαντικές θυσίες για το λαό της να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις της για δουλειά και ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, προσπαθεί να περάσει στον αναγνώστη το μήνυμα ότι οι πολίτες αυτής της χώρας προσπαθούν να φέρουν σε πέρας το «πιο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας του σύγχρονου κόσμου» κλείνοντας με την πρόταση «Η Ελλάδα αλλάζει».

«Η Ελλάδα θέλει να ξανακερδίσει τις καρδιές όλων σας» γράφει η Γερμανική Bild. «Η καμπάνια «Give Greece a Chance” έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό ενημέρωσης που δημιουργήθηκε από την αρχή της κρίσης, όταν και κανείς δεν κατάφερε να προβάλλει τα μετρα που επιβλήθηκαν και την πρόοδο η οποία έχει επέλθει»
Η διαφημιστική αυτή καμπάνια, χρηματοδοτήθηκε από τον ΣΕΒ και 20 ακόμα μεγάλες ελληνικές εταιρίες οι οποίες ανέθεσαν το δύσκολο έργο της αλλαγής της εικόνας της χώρας, στον Οικονομίδη ο οποίος παραλλήλισε την Ελλάδα με τις δυσκολίες που είχε όταν κλήθηκε το 1997 κλήθηκε από τον Steve Jobs να αναλάβει την επανατοποθέτηση των προιόντων της Apple στην αγορά. «Η Εταιρία με το Μήλο, δεν είχε κανένα καινούριο προιόν, οι υπολογιστές της ήταν αργοί και έχανε διαρκώς μερίδια αγοράς. Επικεντρωθήκαμε στο DNA της δείχνοντας με ΤΙ θα έμοιαζε το μέλλον αν βασιζόταν στην καινοτομία και τη σκληρή δουλειά» και κλείνει υποστηρίζοντας πως «Η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες μάρκες που όμως δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν ισχυρό εμπορικό σήμα, αλλά ακόμα και αν για κάποιους είναι αργά, οι άνθρωποι αυτής της χώρας ΜΠΟΡΟΥΝ να τα καταφέρουν»

Η σελίδα του «Give Greece a Chance” στο Facebook (www.facebook.com/GreeceIsChanging) αριθμεί αυτή τη στιγμή, περίπου 17.000 μέλη .

UP GREEK TOURISM

Την ομάδα «Up Greek Tourism» (http://www.upgreektourism.gr) αποτελούν μία παρέα Ελλήνων του Εξωτερικού, οι Γιώργος Κλειβοκιώτης, Ονίκ Παλαντζιάν και Στάθης Χαικάλης ενώ τα γραφικά της διαφήμισης σχεδίασε ένας από τους σημαντικότερους γραφίστες αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, ο πολυβραβευμένος  Χάρης Τσέβης (βρίσκεται πίσω από το σημαντικότερο πορτραίτο του Steve Jobs, μετά το θάνατό του αλλά και για τις διαφημιστικές εκστρατείες της Nike αλλά και του προέδρου Barack Obama). Η πρωτοβουλία τους απλή αλλά και έξυπνη. Ανέβασαν στο Loudsauce.com, ένα site που χρησιμοποιείται για συλλογή χρημάτων για διάφορες εκστρατείες, μία πρωτότυπη καμπάνια που ζητούσε χρηματοδότηση, με τίτλο «Help Fund an NYC Billboard to Promote Tourism in Greece”. Τόσο απλό. Η ομάδα επέλεξε τη μέθοδο μίας και μόνο διαφημιστικής πλατφόρμας για 30 μέρες στον κεντρικότερο δρόμο της Νέας Υόρκης (με αρχή την 23η Μαρτίου 2012), ζητώντας από απλούς ανθρώπους να συνεισφέρουν ότι είχε ο καθένας διαθέσιμο με αρχικό στόχο τη συλλογή 15.000$. Το κόστος του διαφημιστικού BillBoard ήταν 45.000$ πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη της ομάδας παζάρεψαν το διαφημιστικό κόστος, ψαλιδίζοντάς το στο 1/3 μιας κοινής διαφήμισης. Μέσα σε 20 μέρες, 333 άτομα από όλες τις άκρες του κόσμου, από την Αυστραλία μέχρι το Κατάρ και από την Αμερική μέχρι τη Σιγκαπούρη, έκαναν δωρεές μέχρι του ποσού των 20.352$ με το διαφημιστικό αντίκτυπο να παίρνει τεράστιες διαστάσεις μιας και βρέθηκε μέχρι και πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του Cnn.com. Το σύνθημα «Ελάτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα», προβλήθηκε για ένα μήνα σε διαφημιστικά σποτ των 60 δευτερολέπτων, 4 φορές την ώρα, για 24 ώρες το 24ωρο, στην Times Square της Νέας Υόρκης και αγκαλιάστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια από τους Νεουορκέζους αλλά και όλους εκείνους που είδαν τις απείρου κάλλους γραφιστικές συνθέσεις του Τσεβή, με τον Παρθενώνα, τα Ελληνικά Νησιά, την Εκκλησία, το Ουζερί και το σέρφερ μέσα στο απέραντο Ελληνικό Γαλάζιο.

Μετά το πέρας των 30 ημερών προβολής στη Νέα Υόρκη, η προσπάθεια πέρασε στη δεύτερή της φάση, αυτή τη φορά συλλέγοντας μέσα σε 10 μέρες το ποσό των 10,000$ για την αντίστοιχη διαφημιστική καμπάνια, αυτή τη φορά στην πόλη της Ουάσινγκτον.

 Η σελίδα του Up Greek Tourism στο Facebook (http://www.facebook.com/UPGreekTourism) αριθμεί αυτή τη στιγμή κοντά στις 9.000 μέλη.

I AM GREEK AND I WANT TO GO HOME.

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Έλγιν το 1806 και μέχρι σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και όλων των εκθεμάτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι συνδεδεμένα με την Αρχαία Ελλάδα και εκτίθενται σε διάφορα Μουσεία του εξωτερικού, είναι για πάρα πολλούς Έλληνες συνυφασμένο με την έννοια της επανατοποθέτησης της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το «I am Greek and I want to Go Home”, μία προσπάθεια που ξεκίνησε βασισμένη σε ένα video που κυκλοφόρησε στο Youtube και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει viral. Εμπνευστής και δημιουργός είναι ο Μουσικοσυνθέτης και φωτογράφος Ares Kalogeropoulos ο οποιος διαμένει και δραστηριοποιείται στο Oldenburg της Βόρειας Γερμανίας και ο οποίος δημιούργησε ένα βίντεο που περιέχει φωτογραφίες από εκθέματα τα οποία βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο και εδώ και χρόνια η επιστροφή τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί πάγιο αίτημα. Έτσι λοιπόν βλέπουμε την Μοναδική από τις Καρυάτιδες που λείπει από το Μουσείο της Αρεοπαγίτου να λέει «Ι was Born In Greece. My Sisters are In Greece. I am Greek and I want to Go Home», ένα άλογο από μετώπη του Παρθενώνα να λέει «I was made to be Ridden by Heroes. I am Greek and I Want to Go Home”, την Αφροδίτη της Μήλου να λέει «You can Steal a Statue. But You Cannot Steal My Origin. I am Greek.”, έναν δαφνοστεφανωμένο νέο με το μήνυμα « I was designed and created by Greek Minds, Hands and Marbles. I am Greek and I want to Go Home”, ένα άγαλμα μισό στο γκρίζο μισό στο λευκό να μονολογεί «I Miss my Sun. I am Greek” και κλείνει με το άγαλμα νεαρής να λέει «Fellow Greeks. I am being kept Hostage. Please Help me Return Home”.

Το δεύτερο μήνυμα που συνοδεύει την κίνηση αυτή, είναι το «Our Budget is our Love” πράγμα που δηλώνει ξεκάθαρα πως απλά και μόνο η αγάπη για τον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και το ενδιαφέρον για έναν κοινό στόχο μπορεί να επικοινωνήσει την κίνηση αυτή περισσότερο από κάθε είδους πληρωμένη διαφημιστική καταχώρηση προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ότι η εθελοντική προσφορά και η προσπάθεια για το κοινό καλό μπορεί να αποδειχτεί ισχυρότερη από κάθε είδους χρηματική υποστήριξη.

H EΛΛΑΔΑ ΑΝΘΙΖΕΙ

«Where is the Money». Mε αυτό τον τρόπο ξεκινάει το trailer του ντοκυμαντέρ του Αυστριακού σκηνοθέτη Φαμπιάν Εντερ ο οποίος αποφάσισε πως θα έκανε πραγματικότητα την πιο τρελή ιδέα που του καρφώθηκε ποτέ στο μυαλό. Θα μαγνητοσκοπούσε την Ελλάδα της Άνοιξης, μια Ελλάδα των χρωμάτων και της δημιουργίας δίνοντας το λόγο στους απλούς ανθρώπους, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αυτούς που ασχέτων των δύσκολων ημερών που περνούν, κανείς ποτέ δε θα ενδιαφερθεί να τους ρωτήσει ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και ποτέ μα ποτέ δε θα μπουν ποτέ σε κανένα πρωτοσέλιδο, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο φως στις καθημερινές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα δυσνόητα γραφήματα και νούμερα των δελτίων ειδήσεων. Μέσα λοιπόν σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα που δεν υπερέβη τις 30 μέρες, ετοίμασε ένα ιστιοπλοικό και ξεκίνησε να γυρίζει ένα ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στον Οδυσσέα αλλά και τον Αχιλλέα που κρύβουν οι Έλληνες μέσα τους. Στην προσπάθειά του αυτή, έχει συμμάχους τους φίλους του, τον κάμεραμαν Richi Wagner και τον κινηματογραφιστή Andreas Handl. «Είχαμε κουραστεί αλλά και κορεστεί με το μοιρολόι για την Ελλάδα και ο κοινωνικός ρατσισμός εις βάρος των Ελλήνων, μας είχε προκαλέσει αγανάκτηση» δηλώνει ο Αυστριακός σκηνοθέτης. «Αποφασίσαμε λοιπόν να προβάλουμε την Άλλη Ελλάδα, αυτή στην οποία κανείς πλέον δε δίνει σημασία, την Ελλάδα που αγνοούν τα media εντός και εκτός συνόρων και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα την κατάσταση παρά μόνο η φωνή των απλών πολιτών. Kαι εμείς θα ακούσουμε με ευλάβεια όσα βιώνει, σκέφτεται και αισθάνεται αυτή η Άλλη Ελλάδα, αυτή που βρίσκεται μακριά από το πολιτικό παρασκήνιο, αλλά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στη σκέψη μας» Και τι χρησιμοποιεί ως κατακλείδα για όσα σκέφτεται? «Money is not Everything».

Προς το παρόν, οι εμπειρίες του τριμελούς πληρώματος βρίσκονται αναρτημένες στο blog «Η Ελλάδα Ανθίζει»  (http://griechenlandblueht.wordpress.com/) το οποίο λειτουργεί ως ημερολόγιο που εμπλουτίζεται με καθημερινές καταχωρήσεις φωτογραφιών και video, καθώς επίσης και με κείμενα των Αυστριακών δημιουργών. Το συγκεκριμένο blog από την έναρξή του και μέσα σε λίγες μόνον ημέρες σημείωσε επισκεψιμότητα που άγγιξε τις 10.000 αναγνώσεις παγκοσμίως.

H ταινία θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουνίου.

 

ΓΙΝΕΤΑΙ!

H τελευταία κίνηση του Πήτερ Οικονομίδη, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία Give Greece a Chance και στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή,  στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου λογοτύπου δράσης υπέρ της επανατοποθέτησης του προιόντος «Ελλάδα» στο παγκόσμιο διαφημιστικό στερέωμα.

«14 φορές έχει αλλάξει το λογότυπο της διαφημιστικής προβολής της Ελλάδος στο Εξωτερικό, και 16 φορές ολόκληρη η καμπάνια. Ποιος ο Λόγος?» αναρωτιέται ο διεθνούς φήμης διαφημιστής στην τελευταία του ομιλία στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2011 και με ένα πανέξυπνο τρικ παρουσιάζει ποια θα έπρεπε να είναι η θέση της Χώρας στο σύγχρονο Marketing¨

What it the Coca Cola οf Cigerettes? Malboro.

What is the Malboro of Vodka? Absolut.

What is the Absolut of Sport Shoes? Nike.

What is the Nike of Coffee Shops? Starbucks.

What is the Starbucks of Small city Cars? Smart.

What is the Smart of Beers? Heineken.

What is the Heineken of Computers? Apple.

What is the Apple of the Mediterannean?

GREECE!

Για το λόγο αυτό, ο Οικονομίδης υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα και μόνο ενιαίο λογότυπο που θα μπορεί να συλλάβει τη δύναμη αλλά και την αισιοδοξία της λέξης γίνεται και το οποίο θα στοχεύει σε Έλληνες και ξένους που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αποστολή προτάσεων για το «Γίνεται» έληξε στις 19/2/2012 και περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι το διαφημιστικό λογότυπο που θα επιλεγεί.

«Η Χώρα μας είναι στα πρόθυρα της Χρεoκοπίας. Αλλά δεν είμαστε ένα χρεοκοπημένο Έθνος. Είμαστε υπερήφανοι Έλληνες. Άνθρωποι με τη δύναμη να οραματιστούμε, με την ευφυία να μετατρέψουμε το όραμά μας σε πραγματικότητα. Οραματιστήκαμε τη Δημοκρατία. Οραματιστήκαμε την Ακρόπολη. Τώρα ήρθε η ώρα να οραματιστούμε το Μέλλον μας».

  • Grammateas

    Δεν την «οραματιστήκαμε» την Ακρόπολη. Η Ασπασία την οραματίστηκε και έπεσαν να την φάνε ζωντανή.

Scroll To Top